Work and Travel: J-1 vizesinin başlangıç programı. Bir öğrenci için yurtdışı tecrübesi kazanmanın ve ingilizcesini geliştirmenin en iyi yolu.
2009 yılında katılmıştım Work and Travel'a, Vermont'a gitmiştik üç arkadaş. Peh Peh Peh...
Aşağıdaki resimlere baktım, "gençmişiz yahu!"
diyecektim ki, pek değişmemişiz. Zaten 3 sene öncesi.
Neyse, Work and Travel, Öğrenci vizesi'nden daha hakim olduğum bir konu olduğundan daha çok yazacağım şey var.
Gezip gezip uyumuş insan |
WAT programına 1.seneden son senenin -yani mezun olduğunuz senenin- yaz tatillerine kadar katılabilirsiniz. Eğer önceden katıldıysanız, gittiğiniz yere bir kez daha gidebilir veya farklı bir işveren seçebilirsiniz.
Work and Travel programına, J-1 türü vize ile gidilir. 3 ay çalışma +1 ay da gezme hakkınız vardır. Diyelim ki 1 haziranda gittiniz, 1 eylül'de çalışma izniniz biter, ama ABD'de 1 ay daha kalabilirsiniz, çalışamazsınız, anca gezer gezer uyursunuz.
WAT programına katılmak için gereken şartlar ana hatlarıyla:
Ortalamanızın 2.00'nin üzerinde olması ve yeterli seviyede ingilizce biliyor olmanız.
Gezip gezip uyumadan önce |
Eskiden ortalaması 2.00'nin altında ama 2.00'ye yakın olan adaylar da programa pek sorun yaşamadan katılabiliyordu, ancak bu sene yeni göçmenlik yasalarından ve son zamanlarda olan olaydan dolayı biraz şansları zora girmiş durumda. Programa kabul edilip edilmeyeceklerine dair net bir bilgi yok, bu durumdaki adaylar için en iyisinin beklemek olduğunu düşünüyorum. Nisan-Mayıs aylarında 2.00'nin altında ortalaması olup da mülakata gireceklerin neyle karşılaşacağı az çok belli olmaya başlayacaktır. O zamanki duruma göre bir karar verilebilir.
Ancak bence en iyisi, 1.dönem ortalaması 2.00'nin altında olanlar, 2.dönem sınavlara yüklenip ortalamalarını yükselterek mülakata girerlerse daha iyi olur.
Benim üniversite 3.sınıf 1.dönemde genel ortalamam 1.8di, başvurumu yaptım ve 2.dönem 2.75 yaparak ortalamamı 2.03'e çektim, mülakata gittim vizemi aldım. Ortalamanız düşük diye vazgeçmeyin, isterseniz, yapabilirsiniz. Çok zor değil. Gidin gelin sonra yatmaya devam :)
İş konusuna gelecek olursak:
Acentalar size yardımcı olabilir, veya işinizi kendiniz bulup "self-placement" olarak gidebilirsiniz.
"Self-placement" olarak programa katılırken, acentaya gidip çalışacağınız işin bilgilerini verirsiniz, onlar size hangi belgeleri getirmeniz gerektiğini söyler ve işinizi hallederler.
İşinizi acentalar bulduğunda programın ücreti daha fazla olacaktır ancak, ilk kez gidenler için bu daha iyi bir seçim olur çünkü Amerika'da iş ile ilgili oluşabilecek bir sıkıntıda iyi bir acentanız varsa; sizin hakkınızı koruyacaktır. O zaman böyle güler hoplar zıplar eğlenirsiniz
Gülmüş eğlenmiş insanlar |
Work and Travel işleri nelerdir?
Work and Travel'da işler genellikle vasıfsızdır, ancak bu bile oldukça faydalıdır.
Aynı işi Türkiye'de yaptığınızda kazanacağınızdan çok daha farklı paralar kazanır, bir de üstüne dilinizi geliştirirsiniz. Ek olarak, gelecekte turist vizesi veya öğrenci vizesi alacağınız zaman önceden Amerika'da bulunmuş olmanızın faydası olur.
Uzun lafın kısası, önyargılı olmayın, korkmayın, Work and Travel'a en az bir kez gidin. Büyük ihtimalle seveceksiniz. Hem bir daha ne zaman gideceksiniz?
3 ay boyunca USA'da bu kadar masrafsız bir şekilde bir daha kalamazsınız. Dil okuluna gidersiniz okul parası olur, ek olarak çalışamazsınız. Diğer öğrenci vizeleri de öyle. O nedenle J1 vizeleri, candır.
Benim Work and Travel'da da, Internship'de de tercih ettiğim acenta: Armada Grandee 'ydi. Tavsiye ederim. Bilgililer, yıllardır bu işi yapıyorlar ve sorun yaşadığınızda yardımcı oluyorlar.
Yukarıda yazdığım, iş bulmanızda size yardımcı olabilecek İstanbul Roadshow İş Fuarı'na katılmak dışında LinkedIn'de alacağınız aylık $15 gibi bir masrafı olan, paralı bir üyelik ile şirket yöneticilerine InMail denen, hem linkedin'deki mesaj kutusuna hem de e-mail adresine otomatik olarak düşecek şekilde mesaj atarak bağlantı kurabilirsiniz.
Bunun dışında, j-1 işlerinin listelendiği bir internet sitesi de mevcut: J1jobs.com
Ek olarak, Work and Travel'da 2 İşte Birden Çalışmak başlıklı yazıma da göz atmanızı öneririm.
Bir sonraki yazımda Work And Travel mülakatları'nı ele alacağım.
Herkese mutlu haftasonları!
Oralarda biryerlerde, şuan bu blog'u okuyanlar içerisinde elbette benden iyi bilenler vardır.
Bu adamlar niye yazmaz?
İşte onlar da buraya yazsın, yorum yapsın.
Desin ki bu da var bunu da yazın.
Bana mail atsın yayınlayayım.
Bana dediğim şuraya: fatihgork@hotmail.com
Görüşmek üzere,
Fatih.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder