Amerika Hakkında Faydalı Bilgiler Blogu!

31 Ocak 2013 Perşembe

Amerika'ya İlk Kez Giriş

Nasıl büyük bir heyecan, ilk defa Amerika'ya gitmek, insanların "girişte gümrük memuru var, onları da geçtin mi tamam" demesi.. Acaba geçebilecek miyim düşüncesi.. Gümrük, Amerika falan demişken şu aşağıdaki video geldi aklıma, bu arada şimdiden ABD'ye hoşgeldiniz...






Amerika'ya giriş için yapmanız gereken 3 şey var bunlardan ikisi aşağıda bahsedilen formlar, diğeri ise yurtdışı çıkış pulu.
Formlardan aşağıda bahsediyor olacağım, yurtdışı çıkış pulu ise Türkiye'deki hava alanında bileti olmayan kişilerin geçemediği güvenlik noktasının hemen orda bir vezneden alınıyor. Cüzi bir miktar ödüyorsunuz, size bir pul veriyorlar, bunu pasaportunuza yapıştırabilir veya sayfaların arasına koyabilirsiniz. Amerika'ya girdikten sonra bu pulu çöpe atan kişileri duydum ancak, ben ne olur ne olmaz diye Türkiye'ye geri dönene kadar hep saklarım.

Formlara gelecek olursak,
Uçakta eskiden 2 kağıt veriliyordu, biri beyaz biri mavi.
Artık beyaz olan Amerika'ya girişten sonra, internetten dolduruluyor. Bunun detaylarından aşağıda bahsediyor olacağım.

Mavi olan: Customs Declaration Form






Mavi kağıt aile adına dolduruluyor, siz eşiniz ve çocuklarınız için ayrı ayrı değil, tek bir tane dolduracaksınız.















Mavi formun tam olarak nasıl doldurulacağının detaylı anlatımı için Amerika'ya Girişte Uçakta Doldurulan U.S: Customs and Border Protection Formu konusunu ziyaret edebilirsiniz.


Beyaz olan: I-94 Formu

Bu alanda I-94 formu için yer alan bilgiler, 30 Nisan 2013 tarihinden önceki prosedürü anlatmaktadır.
Güncel prosedür için: Yeni I-94 Sistemi ve I-94 Nasıl Doldurulur konusunu ziyaret ediniz.







Beyaz kağıdı ise, ABD'ye vize ile giden herkes kendi adına dolduruyor.
Greencard'ınız, vatandaşlığınız var ise bu beyaz formdan muafsınız.

Beyaz formun altında tırtıklı, yırtılabilen bir kısım var. O kısım ABD'ye girişte yarısı gümrük memurları tarafından pasaportunuza zımbalanıyor. Bu formun adı I-94. Daha sonra daha detaylı inceleyeceğiz bu formu ancak, bu form sizin ABD'ye yasal yollardan giriş yaptığınızı gösteren bir form, onu kaybetmeyin. Koruyun kollayın, kaybederseniz, üzülürsünüz; çetrefilli bir süreç olduğunu duymuştum. Oldu da kaybettiniz, ABD'den çıkmadan yenisini çıkarsanız iyi olur.  ABD'den de çıktıysanız artık konsolosluğu arayıp bir sorun ne yapabilirsiniz diye.





Amerika'ya giderken bavulda yemek memek götürmeyin, alır çöpe atarlar.
Uçaktan indikten sonra, Amerika'ya girişiniz ilk defa gireceğiniz için  uzun sürecektir, bu normal. İlk girişler 2-3 saate kadar sürebilir. Korkmayın, "amanın bir sorun çıktı, almıyorlar beni" diye kafada kurmayın. Alacaklar.

Uçaktan indiniz, sınır güvenliğinden geçtiniz, bavulunuzu aldınız, kapıdan geçtiniz, Amerika'dasınız, hoşgeldiniz :)

Bir sonraki yazılarımda I-94 ve J vizeleri hakkında bildiklerimi paylaşacağım.

Oralarda biryerlerde, şuan bu blog'u okuyanlar içerisinde elbette benden iyi bilenler vardır. 
Bu adamlar niye yazmaz? 
İşte onlar da buraya yazsın, yorum yapsın. 
Desin ki bu da var bunu da yazın. 
Bana mail atsın yayınlayayım. 
Bana dediğim şuraya: fatihgork@hotmail.com 
Görüşmek üzere, 
Fatih.

9 yorum:

  1. Ufak bir deneyimimi paylaşayım, ilk ABD girişimizi eşimle LA'de yaptık. Formda dürüst bir şekilde evet yanımızda yiyecek var diye beyanda bulunduk. Adamlar da kapıda sordular tabi ne var yanınızda diye. Aslında sadece uçakta verdikleri paketli sandviç vardı ama koşa koşa aktarmaya yetişmeye çalışacağımızı hesaba katarak atmak da istemedik gecenin bir yarısı asıl varış noktasına varacağımız için. Neyse, sandviç var yanımızda dedik gösterin dediler, gösterdik, iyi peki geçin dediler, devam ettik bağlantı uçuşumuza. ABD gümrüğünün yasal ve yasal olmayan yiyecek listesi var aslında. İlla yanımıza yiyecek alacağız derseniz bu listeyi kontrol edip ona göre gidebilirsiniz.

    Pasaport kontrolünde çok şeker bir Asya asıllı görevli bize denk geldi. Konuşmamız 10 dk sürdü en fazla, 9 dk'sı Türkiye'ye tatile gidilir mi temalıydı. :) Ama yan taraftaki görevli küçük çocuğuyla gelmiş bir adamı tam 40 dk uğraştırdı.

    YanıtlaSil
  2. Ben şunu sormak istiyorum
    DV2013 Green Card Talihlisiyim ve Eylül sonu ABD'ye gidiş yapacağım.
    Yanlış anlamadıysam, Mavi olan kağıdı dolduracağım (Onda sorun yok)
    Ama Beyaz Form'u dolduracak mıyım? "Greencard'ınız, vatandaşlığınız var ise bu beyaz formdan muafsınız" demişsiniz"
    Ben henüz ilk defa giriş yapacağımdan resmi olarak Green Card'ı almış değilim, ABD'ye giriş yaptıktan sonra alacağım
    Bu durumda bu formu doldurmam gereklimi?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Sistem şuan değişti, bu yazıyı güncelleyeceğim artık uçaktaki gibi doldurulmuyor I-94. Ama greencard vizeniz var değil mi şuan? Ondan dolayı da muaf olmalısınız bu işlemden. Yine de konsolosluğu arayıp sormanızda fayda var, isminiz ve alien number'ınızla.
    İlerleyen günlerde yeni I-94 düzenlemesi hakkında bir konu yazıp burayı güncelleyeceğim.
    Blog'a üye olursanız size bildirim gelecektir.

    YanıtlaSil
  4. eşim uçağa vereceğimiz bavula konserve koymayı düşünüyordu. ayrıca orada yemek yaparım diye tencere tava da koyacaktı? sanırım sıkıntı olacak?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Et olmadığı sürece konserve sorun olmuyor ancak mavi formda yiyecek götürdüğünüzü beyan etmeniz gerek bu da girişte işlemlerinizin uzayacağı anlamına geliyor. Normalde ilk kez abd'ye giriş yapan birisinin işlemleri 1-2 saat kadar sürer, yemeği inceleyecekleri zaman vs. bu süre bir o kadar daha belki daha fazla uzayabilir.

    Deneyebilirsiniz, tencere tava sorun olmaz zaten.

    YanıtlaSil
  6. meraba. bende amerika ya ilk giriş yapanlardanım ve bu form doldurma işi beni baya telaşlandırıyor ingilizcem olmadıgı için. bu sistem degişti diyorlr. yeni gitmiş bir arkadaş uçaga binene kadar neler yapmam gerekecigini bana anlatabilir mi acaba pul alacksn muhabbeti felnda varda :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yazıyı güncelledim:

      Amerika'ya giriş için yapmanız gereken 3 şey var bunlardan ikisi yukarıda bahsedilen formlar, diğeri ise yurtdışı çıkış pulu.
      Yurtdışı çıkış pulu, Türkiye'deki hava alanında bileti olmayan kişilerin geçemediği güvenlik noktasının hemen orda bir vezneden alınıyor. Cüzi bir miktar ödüyorsunuz, size bir pul veriyorlar, bunu pasaportunuza yapıştırabilir veya sayfaların arasına koyabilirsiniz. Amerika'ya girdikten sonra bu pulu çöpe atan kişileri duydum ancak, ben ne olur ne olmaz diye Türkiye'ye geri dönene kadar hep saklarım.

      Sil
  7. Merhaba,
    ilk defa Amerikaya girecek kişi için 1-2 saat demişsiz ama sanırım sizi öyle tutmuşlar ben ülkeye girdim business mı pleasure mu sorusuna tatile geldim dedim 3-5 gün ft.lauderdale de kalacam ordan bahamaya geçicem biraz kumar oynayıp dönücem dedim pasaportuma damgayı yiyip girişimi gerçekleştirmem sıra beklemem ile birlikte 10 dakika sürdü.

    YanıtlaSil
  8. armada grandee hakkında bilgi almak istiyorum geçende görüşmeye gittim work and travel için yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil